Kezban Arca Batıbeki - Yanık Saraylar Yazdır E-mail
Yazar NYC 2 IST Ekibi   
Persembe, 09 Kasim 2006

Kezban Arca Batıbeki’nin ‘Yanık Saraylar’ı

Sample Image

Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Kezban Arca Batıbeki’nin Kafes projelerinin üçüncüsü 'Yanık Saraylar' sanatçının çektiği sekiz adet fotoğraf, ve içinde eski siyah- beyaz filmlerin de bulunduğu bir yerleştirmeden oluşuyor. Hepimizde zaman zaman başgösteren eskiye özlem, sanatçının ‘Yanık Saraylar’ projesinin çıkış noktası olmuş.Gelin ‘Yanık Saraylar’ın ilginç hikayesini Kezban Arca Batıbeki’nin kendi ağzından dinleyelim:
“Yanık Saraylar” projemi, İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde bir grup sanatçı ile açtığımız “İstanbul Neresi?...” başlıklı sergi için gerçekleştirdim. Bu sergide vurgulanmaya çalışılan içeriği ben kendi açımdan İstanbul’un giderek kimliğini yitirmesi, insanların kendi geçmişlerini korumak yerine; silmeye, yok etmeye çalışmaları üzerine kurguladım. Öyle ki herkes sanki geçmişinden kaçıyor gibi İstanbul’da…Bir telaşla geçmişleriyle aralarındaki tüm bağları büyük bir hızla yok etmekteler. 

Birkaç senedir eski duvar katmanlarını fotoğraflamak ilgimi çekiyordu.Arka sokağımızda var olan ve birçoğu gibi kendiliğinden yıkıldıktan ya da yakıldıktan sonra yerine çok çirkin yeni bir bina yapılmak üzere terk edilmiş olan eski evi bulup fotoğraflamam  bu konuyla ilgili çıkış noktamı oluşturdu.

IMSG’deki sergide, bana ayrılmış bölümün duvarlarında yanık bir konağın duvar detaylarını çektiğim  fotoğraflar, ortada ise belediyenin çöp konteynırı içerisine yerleştirdiğim çöpler içerisindeki oyuncak evler ve bu evlerin her bir penceresinde oynayan filmler yer alıyordu. Akmerkez’deki sergide ise aynı yerleştirmeyi “Kafes’in içerisine kurarak yineledim. Ve bu kez ilk sergide duvarda kullandığım fotoğrafları büyüterek ve doğru bir ışıklandırmayla mekan oluşturmakta kullandım.

Bu filmleri, öncelikle 1960 ‘lı yılların İstanbul yaşantısını  yansıtan siyah-beyaz Türk filmlerinden seçmeye özen gösterdim ve montajladığım 3 dakikalık bölümleri looplayarak biri ahşap ikisi teneke antika oyuncak evlerde yer alan 11 ayrı pencerede 11 ayrı görüntü kolajı olarak sergiledim. Örneğin; Salonda, sohbet eden aile ya da Amerikan filmi benzeri parti sahneleri , yatak odasında dönem filmlerinde sıkça tekrarlanan yatakta mektup okuma, hastalanma, ve tokat sahneleri… Mutfak’ta Necdet Tosun her zamanki gibi şarkı söyleyerek yemek pişirirken , aynı anda Zeki Müren oturma odasında konuklarına piyano çalmakta, yemek odasında ise yemek yenmektedir vs ….

Özellikle bu görüntüleri bel planı çekilmiş sekanslardan seçerek izleyeni gözetleyen durumuna sokmak istedim. Yalnızca mekan içerisinde ayrı olarak yer alan 2 televizyondan birinde; Atıf Yılmaz’ın “Ah güzel İstanbul “ adlı filminden İstanbul üzerine konuşmaların yer aldığı kolajı ,bir başka TV’da ise İstanbul’u fon olarak kullanmış aynı dönem filmlerinden yaptığım kolajı gösterdim.

Bu filmlerden seçtiğim bölümlerde örneğin; “sanat nedir hocam ?... veya “Diskotek ne demek Murat ? “ gibi diyalogları, ironik sahneleri kullanmaya özen gösterdim. Kafes içerisinde yinelediğim projede yerde sahaflardan topladığım o dönemin gazete ve dergilerini kullanarak mekanın etkisini arttırmaya çalıştım.
Yanık Saraylar Projesi Resim Galerisi (Resimleri büyütmek için üzerlerine klikleyebilirsiniz)

   
 

 
< Önceki   Sonraki >

yorumlar

Henüz yorum eklenmedi - İlk yorumu siz yapabilirsiniz...


Sayfa 1 de 0 ( 0 yorumlar )
©2006 MosCom

Yorum eklemek için üye olmalısınız. Üye iseniz lütfen giriş yapın
ADnet Reklamları Siz de reklam verin

Sanat Haberleri

Lee Masstival'de

“İşte beklediğim haber” dedim. Moda...

İstanbul Filme Doyacak!

 Her yıl başlamasını sabırsızlıkla beklediğimiz...

Her Alanda Bir Dehaydı Ama...

 Ama biz bugün giyim konusundaki...

Quarterlife TV Ekranlarında!

 Uzun suredir yayını İnternet uzerinden...

Gossip Girl

 New York, New York. Bu...

Keiku Matsui İstanbul'da

 Kaiku Matsui İstanbul'lu müzikseverlerle buluşuyor....

SATC Filmi

Sex and the City bundan...

Kate Nash'i Durdurana Aşkolsun!

Geçtiğimiz ağustos ayında ‘Foundations’ isimli...

MTV Müzik Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Her yıl heyecanla beklenen Avrupa’nın...

Paylaşılan Rüyaların Adresi Bienal

Doğu-batı sentezinde olmazsa olmaz haline...

Giriş Formu






Parolamı unuttum?
Hesabınız yok mu? Bir tane oluştur